A 9 hónap és a szülés utáni időszak fizioterápiája - Studio F360 Blog A 9 hónap és a szülés utáni időszak fizioterápiája - Studio F360 Blog A 9 hónap és a szülés utáni időszak fizioterápiája - Studio F360 Blog BLOG

A 9 hónap és a szülés utáni időszak fizioterápiája

Miután varázslatosan lefestettük, hogy milyen csodás élményekkel gazdagodhatsz kismamként a jóga, aromaterápiás masszázs, a finom és tápláló ételek, illetve a szülésre felkészítő olajok és illatok segítségével…beszéljünk egy picit néhány kevésbé kellemes témáról. 

Ugyanis a várandósságnak és a szülésnek is van, kevésbé csillámporos oldala, amit sokan nem is gondolnak, illetve akik átélték esetleg szégyellik, vagy azt feltételezik, hogy egyedül vannak a helyzettel. Nos itt az idő, hogy elmondjuk, NEM VAGY EGYEDÜL!

Inkontinencia, székrekedés, szétnyílt hasizom, aranyér, lábdagadás, medence-, derék-, hát-, és egyéb ízületi fájdalmak…az a bizonyos 9 hónap lehet életünk legszebb és leginkább kihívásokkal teli időszaka is. 

A felsorolt problémák közül általában több is jelentkezik, hiszen ezek forrása a szükségszerűen változó testben rejlik. Fizikálisan és lelkileg is egy hullámvasút ez az időszak, megőrül a hormonrendszer,  fellazulnak a szalagok, mozgékonyabbá válik a medenceövi régió. Ezzel együtt fokozatosan nő a súly, amit cipelni kell, amennyiben nem támogatod tested, izomrendszered felkészítésével, ez problémákhoz vezethet. 

Mit tehetsz ezek megoldásáért, elkerüléséért?

Törzsedet körülvevő izomzatot egy egészként kezelve, a légzésen keresztül megtanítjuk szervezetednek, hogy a stabilitásért felelős mély izmok, a mozgatásért felelős felületesebb nagy izmok, a rekeszizom és a légzést támogató egyéb izmok, valamint az egész rendszert alulról támasztó, és várandósság alatt fokozottan nagy terhelésnek kitett kismedencei izmaid együttesen tudjanak működni érted és kisbabád védelméért, és világra hozataláért. Ebben a programban nagy hangsúlyt kap a légzés, és a légzéssel összekötött aktiváció vezérelt mozdulatok.

A légzésen át megtanulod tudatosan ellazítani és megfeszíteni bizonyos izmaid, izomcsoportjaid. Ez nem csak a szülés utáni időszakban lesz kulcs fontosságú, ezt a tudást a vajúdás alatt és a szülésnél is fogod tudni használni.

Rectus diastasis

Fontos tudni, hogy a hosszanti hasizmaid (m. rectus abdominis) a 35. hét után 100%-ban eltávolodnak egymástól (szétnyílnak). Téves tehát az az elképzelés, hogy a szétnyílás csak bizonyos kismamákat érint. A záródás egy természetes folyamat, azonban ez sokaknál nem történik meg. Ezen még mindig lehet segíteni “utólag” is, de sokkal könnyebb a természetes folyamatot támogatni a szülést követő óráktól/napoktól kezdve!

Miért fontos, hogy már szülés előtt elkezdjem ezt a programot?

  • A szülés után szinte rögtön elkezdhetőek az aktivációk, melyek segítik a méh tisztulását, a szövetek regenerációját és az izmok mihamarabbi “ébredését”
  • Kevésbé veszíted el kapcsolatos női szerveiddel, tudatosan készülsz a vajúdás és a szülés folyamatára, tudatában leszel bizonyos problémák jelentkezése esetén mit tehetsz, még a gyermekágyi időszakban
  • A szétnyílt hasizom természetes záródási folyamatát támogathatod
  • Végig kapcsolatban vagy egy szakemberrel, aki személyre szabott tanácsokkal lát el, meghallgat és felkészít erre a folyamatra.

Szülés után mi vár rám?

  • A 9 hónap alatt megtanult finom aktivációkkal ébresztgetjük törzsizom fűződet
  • A kisbabád (és a hordozó!!!) súlya által, a szervezetre rótt nagyobb terhelés elviselésére tanítjuk a tested.
  • Az esetleges gátmetszés, epidurális érzéstelenítés, császármetszés után újra érzékelni és használni tested, nem mindig olyan magától értetődő. Ezt a folyamatot támogatjuk egy mozgásprogrammal illetve manuálterápiával.
  • A sport visszavezetése előtt szükség van a test felkészítésére, hiába voltál előtte sportos, aktív, a szülés után nem ott folytatja az ember, ahol abbahagyta a heti mozgás rutinját.

Összességében tehát a szülés utáni állapotból segítségre van szükséged, hogy újjá éledjen a tested, hozzászokjon a megváltozott helyzethez. Egy baba érkezése mindenki fókuszát maga köré vonja, azonban ezzel együtt az édesanyáról lekerül a figyelem. Neked kell gondoskodnod saját magadról, hogy megfelelően gondoskodhass kisbabádról.