Miért nem hetekben mérhető a gyógyulás? Meddig tart a rehabilitáció? Miért nem hetekben mérhető a gyógyulás? Meddig tart a rehabilitáció? Miért nem hetekben mérhető a gyógyulás? Meddig tart a rehabilitáció? BLOG

IDŐ faktor vs FUNKCIÓ – avagy a rehabilitáció során miért nem az idő számít első sorban?

Mennyi idő alatt gyógyulok meg? Sérülés után mikor sportolhatok újra?…Természetesen ez nagy mértékben függ magától a sérüléstől, illetve a kívánt sporttól. Azonban minden rehabilitáció során egy ponton előkerül ez a kérdés, és nagyon kevesen hallják azt a választ az orvostól, mint amit a gyógytornásztól.

Miért nem a sérüléstől számított hetek múlásával mérjük a gyógyulás mértékét?

Valóban a rehabilitációs protokollok az időre alapoznak, nekünk gyógytornászoknak azonban kicsit mást kell látnunk a sikeres felépülés érdekében. Hiába telt el több hét, a szöveti gyógyulás szempontjából, ha közben nincs megfelelő terhelés növelés, funkció javulás.

Mi a megfelelő terhelés?

Amit a szövet abban a stádiumban el tud viselni minimális diszkomfortérzettel. Ez sajnos a legtöbb esetben némileg eltér az előírttól, valaki a protokoll előtt jár, vannak azonban akik kicsit lemaradva attól. Ezért nem működnek a páciensek kezébe adott tornasorok. 

A protokoll alapvetően a szakemberek számára írt keret rendszer, ami alapján tájékozódni tudunk, de ettől el is kell tudni térni. A terhelésnek van iránya, ereje, ideje, repetitivitása, minősége stb. Ezeket a faktorokat mind figyelembe véve kell megválasztani a megfelelő terhelést.

Akkor mi a legfontosabb faktor számunkra? A FUNKCIÓ

Hadd szemléltessem egy példával, hogy néz ki ez a gyakorlatban.

Protokoll: Keresztszalag pótlás után 10 héttel engedélyezett az egyenes vonalú futás

Ez csak abban az esetben igaz, ha ennek megvannak az előfeltételei, amiket egy szakember tud és lát. Ebben az esetben, a combot körülvevő izmok ereje, kitartása, a térd ízület megfelelő mozgástartománya, a megfelelő minőségű járásminta, a kellő medence és törzs kontroll, egyensúly, helyzetérzékelés, kar-láb koordináció megfelelő megléte, és még sorolhatnám. 

Tehát, ha a fentiek közül valamelyik nem teljesül az adott stádiumnak megfelelően, akkor páciensünk hiába van 10 héttel a műtét után, még nem engedjük neki a futást. Ezért van, hogy néha ellentmondásba kerülünk az orvosokkal, hiszen mi egy más szemszögből tekintünk a folyamatra. 

Kinek van igaza? Mindenkinek megvan a maga igazsága, az orvosnak az a feladata, hogy orvosi szempontból értékelje a helyzetet, a gyógytornásznak az, hogy funkcionális szempontból. Így előfordulhat, hogy orvosilag már futásra készen áll a szervezet, hiszen a műtétet követően orvosilag mindent rendben talál a sebész. Mégis lehet, hogy funkcionálisan azonban még nem tart ott a helyzet. 

Ezért a tanácsunk tehát, mint mindig, keressetek egy jó szakembert, aki jártas a témában és hallgassatok rá!