KEDVESSÉG - Studio F360 Blog KEDVESSÉG - Studio F360 Blog KEDVESSÉG - Studio F360 Blog BLOG

KEDVESSÉG

November 13. a kedvesség világnapja.

Valahogy a mai világban a kedvesség kicsit megkopott, értékét vesztette. Ha valakinek az erényeit soroljuk, akár csak saját magunkra gondolva, a kedvesség szó nem feltétlen a legértékesebb minőségek közé tartozik. 

Pedig nagy szükség van a kedvességre. Például mennyire hiányoljuk ezt a vevőszolgálatok pultjainál ülő személyektől. Én sokszor bosszankodom, ha a hivatalból kijövet azt érzem, hogy 20 centit összementem attól a bánásmódtól, amit kaptam. Pedig a kedvesség nem kerül semmibe! 

Azon túl, hogy másokkal sem feltétlen vesszük a fáradtságot, hogy kedvesen bánjunk, a legmostohább dolga mégis saját magunknak van. Elcsépelt dolog valóban, de aki kedves magával, figyel a saját szükségleteire, megadja testének és lelkének is, amire vágyik, az másoknak is kedvességet tud adni. Igen, a kedvesség egy tanulható dolog, nem egy veleszületett képesség. Minden benned kezdődik, ha te megtanulsz saját magadra odafigyelni, nem vagy túlhajszolt, kimerült, és nem érzed azt, hogy a te szükségleteidre senki nem figyel, vagyis ha kedves vagy magaddal, akkor természetesen másoknak is ezt fogod adni.

A kedvességnek rengeteg formája lehet. Kedvesség egy csokor virág, vagy egy bögre kávé, de kedvesség egy pillantás, egy ölelés, vagy a hallgatás is. Néha a kedvesség jelentheti azt is, hogy felismered saját határaid, és tudsz nemet mondani. Ez a téma is végső soron a sokat emlegetett öngondoskodás témaköréhez vezet vissza. Ennek része az önismeret, hogy tudd milyen ember vagy te, mire van szükséged. Része, hogy megtanuld a szükségleteid jól kommunikálni, és része, hogy a nézeteiddel, véleménynyilvánításoddal ne bánts meg másokat.

Sokan azt gondolják, hogy a saját magunkkal való kedvesség egy fajta luxus, amire nincs az embernek se pénze se ideje. Szerintünk ez nem igaz, kedvesség lehet rengeteg apróság ami se pénzbe se különösebb plusz energiába nem kerül. Ez egy felfogás, egy döntés, ami alapjaiban határozza meg a hogylétedet, a hangulatod és hosszú távon az életed.

Hogyan lehetsz kedves magaddal?

  • Gondoskodj fizikai jóllétedről!
  • Legyen az életed része az öngondoskodás!
  • Sétálj ki a méltatlan helyzetekből!
  • Ünnepeld a sikereid! Igen, az aprókat is!
  • Szánk időt a pihenésre és feltöltődésre!
  • Beszélj magadról kedvességgel!

Valamint ha szükséged van rá, akkor ne félj segítséget kérni! Akár barátoktól, akár szakembertől, mert terápiára járni nem szégyen, sőt!

Ez is mint oly sok minden, a gyakorláson múlik, minél többet használod, annál jobb leszel benne. A végén pedig teljesen természetessé válik, hogy kedves vagy magaddal és másokkal is.

A saját magunkkal és másokkal való kedves bánásmód része a jóllétednek. Ez is fontos szelete annak a szemléletmódnak, amit mi a Studio F360-nál képviselünk. Szeretnénk egy olyan társadalomban élni, ahol az emberek kedvesek magukkal és másokkal, ahol elfogadjuk és támogatjuk egymást. Apróságnak tűnik, mégis rengeteget javítana életminőségünkön és végső soron fizikai és mentális állapotunkon. Ez kihat a motiváltságunkra, a munkánkra, a stresszel való megküzdésre, gyakorlatilag az élet minden területére.

Ahogy már sokszor említettük, rengeteg fizikai fájdalmunknak, problémánknak az oka csak részben fizikai. Nem csak a fájdalmad szeretnének elmulasztani, vagy egy sérülésből meggyógyítani, hanem az életminőséged javítani!

Légy kedves magadhoz, légy kedves másokkal!