MANUÁLTERÁPIA VS CSONTKOVÁCSOLÁS - Studio F360 Blog MANUÁLTERÁPIA VS CSONTKOVÁCSOLÁS - Studio F360 Blog MANUÁLTERÁPIA VS CSONTKOVÁCSOLÁS - Studio F360 Blog BLOG

MANUÁLTERÁPIA VS CSONTKOVÁCSOLÁS

Mi is az a manuálterápia?

Önmagában az elnevezés, hogy manuálterápia, nem árul el túl sokat erről a technikáról. Maga a szó a kéz latin nevéből ered, illetve minden kézzel végzett technikát lehetne gyakorlatilag manuálterápiának hívni, melynek célja valamilyen gyógyítás. 

Ki lehet manuálterapeuta?

Ideális esetben egy manuálterapeutának van egy komoly több éves tanulmányokat követelő előképzettsége, mint orvos, gyógytornász esetleg gyógymasszőr. Ezután több hosszabb modulból álló manuálterápiás továbbképzést kell elsajátítania a terpeutának. 

Miért fontos ez?

A manuálterápia elsősorban a célzott kezelés, és precíz probléma megállapítás szempontjából fontos, hogy egy terapeuta ne csak a technikákkal, fogásokkal legyen tisztában. Mély anatómiai, biomechanikai tudásra van szükség ahhoz, hogy egy vizsgálat során meglássa a terpeuta, hogy mit is kell kezelni, mi lehet a probléma forrása. 

A Manuálterápia irányzatai?

Alapvetően két fő irányvonala van, amely egy kezelésen belül vegyülhet is. Lágyrész manuálterápiás iskolák, valamint egyéb struktúrákkal, csontokkal illetve ízületekkel dolgozó rendszerek vannak. Egy adott probléma megközelíthető több oldalról is, egyik sem feltétlen jobb, mint a másik. 

Kinél van a kontroll?

Minden irányzatánál fontos kihangsúlyozni, hogy olyan technikákról beszélünk, ahol a páciens végig kontrollban van, van ideje izmainak és idegrendszerének reagálni, hogy mi történik vele. Sok esetben nem pusztán passzív “elszenvedője” az eseményeknek, hanem aktív részvételt kíván a sikeres kezelés érdekében. 

Ezzel szemben a csontkovácsolás technikája gyors manipulációkon alapul, ahol a páciens már nincs kontrollban. A gyors és hirtelen mozdulatoknál nincs ideje az idegrendszernek sem az izmoknak lereagálni a mozgást így a külső személy gyakorlatilag azt tesz a testtel, amit akar. A technikának egyrészt ez is a célja, hogy ezt megtehessük páciensünkkel, de ennek szakszerű gyakorlásához olyan magas szintű tudásra van szükség, mellyel nagyon kevesen rendelkeznek. Ideális esetben ez egy komoly és mély manuálterápiás tudásra épülő következő szint, nem pedig azzal szemben álló irányzat. Szaktudás nélkül hihetetlen nagy veszélyt hordoz magában a manipulálás.

Bodyreading

Manuálterpeutaként évekig tanuljuk, hogy a péciens testéből szavak nélkül olvassunk, mint egy nyomozó. Minden rezdülése, mozdulata, de még a statikus tartása is információk ezreit árasztja ránk, ha van hozzá szemünk. Ebből a nagy halmazból kell kiválogatnunk a számunkra relevánsakat, melyek alapján a vizsgálatnál már kialakul egy hipotézis a terpeuta fejében. A tesztek során ezt vagy alátámasztjuk vagy megcáfoljuk, de a vizsgálódásunk végére kialakul egy kép, hogy pontosan mit is szeretnénk majd kezelni, miért és hogyan. E nélkül nem lehet szakszerű, sem egyénre szabott egy kezelés.

Mégis mi a probléma a csontkovácsolással?

Alapvetően az, hogy jelenleg hazánkban nincs egy ellenőrzött képzési keretrendszer, mely csontkovácsokat képezne, így a megfelelő ellenőrző szerv sem alakult ki hozzá. Szürke zóna a paramedicinális szakmák körében és sokkal több a néhány napos gyorstalpalóról kisétált, vagy valakinél kitanult módon praktizáló “szakemberek” száma. 

Reménysugár a csontkovácsolás szerelmeseinek.

Nem sok, de van néhány nagyon komoly, magas szakmai szinten álló terapeuta hazánkban is, akik ezt a módszert is biztonságosan és megfelelően gyakorolja. 

Tanácsunk tehát, hogy mindenképpen tájékozódjatok mielőtt testeteket egy szakember kezébe adjátok! Mindenkinek egy van belőle, becsüljétek meg és forduljatok hozzánk!