Nekünk az Ősz... - Studio F360 Blog Nekünk az Ősz... - Studio F360 Blog Nekünk az Ősz... - Studio F360 Blog BLOG

Nekünk az Ősz…

Az ősz számukra a lelassulás, befelé fordulás időszaka is. Nem hiába mondják a bölcs öregek, hogy meg kell tanulni a természet ritmusával együtt élni. Míg a nyár a földi örömök, pihenés, társasági élet és a kifele fordulás jegyében telik, az ősz az elcsendesedést hozza magával. 

ANTI PRODUKTIVITÁS // JELENLÉT // TUDATOS FIGYELEM

Ezek mind nagyon divatos kifejezések manapság, de mi is van mögötte? 

Anti produktívitás, Tudatos figyelem

Damoklész kardjaként lebeg fejünk felett a sok teendő, a munkahelyi stressz, nem utolsó sorban saját magunkkal szembeni elvárásaink. Az állandó produktivitás kényszerének érzése, a lelkiismeret furdalás, ha egy pillanatra is kikapcsolunk nagyon káros egészségünk szempontjából, és nem csak mentális egyensúlyunkra nézve! 

Ha te is csak ábrándozol, egy nyugodt napról, egy bögre forró teával a kezedben ücsörögsz egy meleg puha pokrócba bugyolálva, nézve az ősz csodaszép színeit, hallgatva természet hangjait…de ez a nap eddig még sose jött el, akkor most Hozzád szólunk!

A “Majd egyszer, ha lesz rá időm”… “Majd, ha ezt vagy azt már megcsináltam”… kezdetű mondatok valahogy mindig a jövőben maradnak.

Az a tapasztalat, hogy ha Te nem teremted meg magadnak az időt és alkalmat, hogy magadról és saját szükségleteidről gondoskodj, akkor senki más sem fogja! A folyamat valóban nem egyszerű, ezért azt tanácsoljuk, hogy kezdd kicsiben. Apró lépésekkel a nagy cél felé. 

Na de mégis hogyan?

Néhány tipp:

  • Este egy pohár bor a teraszon munka után, amikor nem figyelsz a telefonodra.
  • Hétvégén egy séta a természetben, amikor Te leszel saját magad társasága!
  • Reggelente 10 perc egyedül egy bögre kávé társaságában, mielőtt felkelne a család.
  • Lefekvés előtt 5 perc csendben ülés az ágyban, hogy végiggondold a napod.

Száz meg száz ilyen apró lopott pillanat tehető szokássá hétköznapjainkban, csak rajtad áll melyiket próbálod ki!

Különböző módokon támogathatod ezt a fejlődést, például a rendszeres testmozgás, mint a jógával, mely nem csak a fizikai aktivitásról szól. Mozgás közben a légzésedre figyelsz, és a komplex mozdulatok kivitelezése közben testedre koncentrálsz, ami elűzi fejedből a teendő listáidon való állandó kattogást, ami éjszaka sem hagy nyugodni. Az Alexander technika szintén a belső fókuszt erősíti és egy tudatosabb élet felé kalauzol bennünket!

Az aromaterápia szintén egy másik metódus, ami a csodás illóolajok különféle használatán keresztül segít állandóan tettre kész belső énednek, lelkednek megnyugodni. Tenyeredbe cseppentve inhalálva, egy testre szabott olajkeverék erőt adhat napközben belső nyugalmad megőrzéséhez. Használhatod őket “földelésként”, a stressz ellen, amire mindenkinek szüksége van. Bőrödbe dörzsölve, párologtatva, vagy akár ételekbe csempészve (természetesen körültekintő módon, ennek szabályait betartva) élvezheted a csodaszereket, melyet szintén a természetnek köszönhetünk. 

Nem kell állandóan valamit “tenni”, itt az idő, hogy másra kerüljön a fókusz! Ha ősz, akkor nekünk öngondoskodás!