Szúnyogok, kullancsok ellen aromaterápiával - Studio F360 Blog Szúnyogok, kullancsok ellen aromaterápiával - Studio F360 Blog Szúnyogok, kullancsok ellen aromaterápiával - Studio F360 Blog BLOG

Szúnyogok, kullancsok ellen aromaterápiával

Ha nyár, akkor a kellemetlenkedő rovarok – szúnyogok, kullancsok – is életünk részesei lesznek, ha akarjuk, ha nem. De inkább nem akarjuk, ugye?!

Bármerre járunk, legyen az nyugodt természet vagy a városi zsivaly, a bogárkák velünk vannak. Néhány praktikával távol tarthatjuk őket, szelíd módszerekkel pedig gyógyíthatjuk “sebeinket”.

Illatos védelemre és ápolásra fel!

A levegőbe juttatott jávai citronella (cymbopogon winterianus) megálljt parancsol. Nyitott ablak nem álom, kellemes citrusos jelleg a barátom. Cseppents a párnádra is akár, ha már beszállt a lakás légterébe, ne döngjön füledbe, ha nem muszáj.

Ha csípett a kis komisz hűsítő növényi olajba (kókusz, napraforgó) fertőtlenítő teafát (melaleuca alternifolia), csillapító orvosi levendulát (lavandula angustifolia) és vietnámi eukaliptuszt (eucalyptus citriodora ) keverj és a csípésre izibe kend. 

Mindenre, ami csípés még – szúnyogtól a pókon át a medúzáig – a vadlevendula (lavandula latifolia spica) hoz gyógyír.

A sok jó dolog közül tanultam egy éppen ide valót – és szeretném fennen hangoztatni:

A kullancs idegrendszerét lebénítják az illóolajok kémiai vegyületei . Ezért ha bőrünkből ezek párolognak a kullancs odaérve egyszerűen bekrepál, a vérszívással nemhogy leáll, bele se kezd már.

A gyengéd sárgabarackmag olajba vagy a gyorsan felszívódó szezámba gerániummal (pelargorium asperum) és citromcirokkal (cymbopogon citratus) védekezz! Bokára, hajlatokba, nyakra kend. De nap végén az átnézést NE feledd!

Ha az olajok hatóanyaga, összeállítása bővebben érdekel, válaszolok, ha kérdéseddel megkeresel.