schroth terapia

Eredete

A Schroth terápia Katharina Schroth által kifejlesztett terápiás módszer Scoliosis és m. Scheuermann betegség esetén. Előtte nem volt hatékony módszer az ilyen jellegű problémák kezelésére, Katharina maga is gerincferdüléssel küzdött és saját magán fejlesztette ki módszerét, melyet azóta is nevét őrző intézetben tanítanak és végeznek. 

Szerencsére módszerét már világszerte oktatják gyógytornászoknak, így hazánkban is elérhető.

Miből áll?

A terápia olyan korrekciós helyzetekben dolgoztatja a törzsizmokat, mely a lehető legközelebb áll az anatómiailag ideálisho. Ehhez lengedhetetlen a magas szintű anatómiai ismeret és vizsgálati képesség a terpauta részéről.

Különlegessége a 3 dimenziós légzés, mely a lehető leghatékonyabbá teszi a korrekciós helyzetekben történő feszítéseket. Mivel minden gyermek gerince más, ezért ez a mozgás program szigorú és kötött rendszer mentén épül fel, az adott gyermek gerincéhez igazítva. Ennek megfelelően csak egyéni formában ajánljuk. 

A terápia hatékonyságát növeljük a torna előtti manuálterápiás “bemelegítéssel”, hogy a lehető legrugalmasabb szöveti rendszerrel kezdjük el a korrekciós helyzeteket. 

Teljesen más megközelítés, mint “csupán” egy aszimmetrikus hátizom erősítés és gyógytestnevelés az iskolában. Fontos különbséget tenni a hanyagtartás és a gerincferdülés között, a hanyag tartás aktív izommunkával azonnal korrigálható felszólításra. A gerincferdülés olyan csontos strukturális változás, amely nem korrigálható akkor sem, ha a gyermek “szépen” tartja magát!

A diagnózis után azonnal megkezdhető a program. Egészen csontérésig fennáll a terápia, hiszed addig tudunk legkönnyebben korrekciót elérni a csontos struktúrában. 

Célszerű szoros együttműködésben állni egy gyermek ortopéd orvossal, aki rögzíti a kiinduló állapotot, majd a változás nyomonkövetést is végzi, így biztosítva a kellő szakmai felügyeletet, és probléma esetén az azonnali cselekvést.

6 éves kor alatt elkezdését nem szoktuk javasolni, csak kivételesen súlyos esetekben. Ennek oka, hogy a torna apró precíz mozdulatokon alapszik, lassú légzésmeneten keresztül,intenzív, kitartott feszítésekkel. Szükséges egy bizonyos fokú koncentrációs készség és egy fajta testtudat.

 

Minél fiatalabb gyermekről van szó, annál játékosabb formában próbáljuk meg átadni a gyakorlatokat, de az alap kritériumrendszertől nem térhetünk el.

 

Jelenleg ez a leghatékonyabb mozgásprogram ilyen állapotok kezelésére. Az első diagnózist követően szinte azonnal érdemes elkezdeni ezt a programot, mely legtöbb esetben rendszeres otthoni gyakorlást és heti szakmai felügyeletet igényel.

  • gyógymasszázs
  • lógással együttjáró mozgásformák pl.: aerial yoga
  • mászóterápia/terápiás falmászás

Ha még most ismerkedsz ezzel a módszerrel ajánljuk figyelmedbe Scoli csomagunkat, mely kedvezményes formában mutatja be ezen terápiák összességét.

szeretettel várunk

foglalj időpontot

INFORMÁCIÓ:

ELÉRHETŐSÉGÜNK:

Budapest, 1145,
Mexikói út 32/b

Kövess minket: